fb

Objavljena lista najgorih lozinki

Već tradicionalno krajem godine kompanije koje se bave računarskom bezbednošću izrađuju top liste najpopularnijih lozinki kojima korisnici štite svoje podatke i naloge. Isto tako već tradicionalno je iz popisa najčešće korišćenih lozinki vidljivo da ljudi nisu postali svesniji opasnosti koje kriju loše, predvidljive i reciklirane lozinke, pa je tako još jednom na sam vrh lestvice zaseo neprikosnoveni “kralj loših lozinki” 123456. Ista situacija na vrhu nije se promenila već godinama, recimo 2017., 2018., i 2019. godine, kada je “123456” bila najomiljenija kombinacija znakova za lozinku u svetu.U popis 10 najkorišćenijih lozinki, koji je sastavila kompanija NordPass, upalo je čak 7 kombinacija koje uključuju brojčane nizove poput ovoga, a koje se mogu brute force i dictionary napadima probiti u manje od jedne sekunde. Ovogodišnji izuzeci na ovom su popisu “picture1”, neizbežni “password”, i novi ulaz na top 10 lestvicu, reč “senha” koja na portugalskom znači lozinka.

Nakon 10. mesta nalaze se još uvek korišćeni izrazi poput “qwerty”, “abc123”, ili “iloveyou” isto tako nesigurni sa gledišta hakovanja. Neki od zanimljivih zaključaka stručnjaka koji su sastavili ovaj popis su:

Lozinka “onedirection” prošle godine je bila 184. na listi, a ove godine nije se našla u top 200, što bi moglo da svedoči o padu popularnosti ovog benda, najpopularnije ime prošle godine korišćeno kao lozinka bilo je “Ashley”, a ove godine to je “aaron431”. Tek 78 lozinki na ovogodišnjem popisu 200 najpopularnijih je novo, što znači da je daleko više od polovine njih iz kategorije starih i poznatih loših lozinki.
Umesto zaključka savet. Ako već niste, instalirajte neki od dostupnih (često besplatnih) menadžera lozinkama i nemojte da budete deo ove neslavne i sramotne statistike.