fb

paypal uvodi podršku za kriptovalute

Američki PayPal, poznat pre svega kao sistem za plaćanje na web stranicama poput eBay-a, najavio je uvođenje nove usluge kojom će olakšati kupovinu i prodaju kriptovaluta. Njihova platforma će, naime, početi kao podržane valute uključivati Bitcoin, Ethereun, Bitcoin cash i Litecoin. Ove kriptovalute će korisnici moći da kupuju, drže i prodavaju unutar PayPal-ovog digitalnog novčanika i unutar njihove mobilne aplikacije.

Usluga će biti aktivirana u narednim nedeljama, ali samo za korisnike iz SAD-a, dok bi međunarodno širenje njezine dostupnosti trebalo da počne u prvoj polovini sledeće godine. Za 2021. godinu najavljena i je dodatna mogućnost svih više od 26 miliona trgovaca u svetu koji primaju PayPal kao način plaćanja trebalo bi već početkom sledeće godine da imaju koristi od podrške za kriptovalute.

Naime, PayPal je najavio da će svi koji primaju njihova digitalna plaćanja moći da počnu sa primanjem uplata svojih kupaca i u nekoj od podržanih kriptovaluta.

Ovaj potez je ohrabrio ulagače i ostale učesnike tržišta kriptovaluta, pa je cena najveće kriptovalute na svetu, Bitcoin-a, porasla za oko 13%, sa početnih 11.300 na preko 12.800 američkih dolara. Na krilima tog porasta u zeleno su takođe dospele i cene Ethera, Bitcoin cash-a i Litecoin-a.

Poznate su i cene provizija za transakcije koje će PayPal naplaćivati korisnicima. Do 100 dolara vrednosti transakcije naknada će biti 2,3%, do 200 dolara 2%, od 200$ do 1.000$ naknada je 1,8%, a na sve iznose preko toga iznosi 1,5%. Ali, kako bi popularizovao svoju novu uslugu, PayPal je najavio da će korisnicima (ponavljamo, samo s područija SAD-a) do kraja ove godine omogućiti trgovanje kriptovalutama bez naknade.